Welkom in Noord Oost Friesland

 

Vakantie in Noord Oost Friesland is niet het eerste waar aan gedacht wordt voor een vakantie maar zeker de moeite waard.
In deze kuststreek liggen de dorpjes nog in een groene omgeving en niet ingebouwd tussen bedrijven tereinen en nieuwbouw.
Hier vindt de vakantieganger rust, ruimte en gastvijheid Een mooi gebied om te ontdekken.

Sommige dorpjes zo als b.v. jouswier de tijd stil blijven staan en je waant je in ander tijden.
De steden hebben veel historische gebouwen en grachten en bieden veel gezelligheid.
De natuur is prachtig vanaf het lauwersmeer met veel groen en bossen tot aan de waddezee met de wijdse kwelders en dijken.
Heel veel vakantiegangers rijden door dit gebied om de boot te halen naar een van de wadden eilanden maar
ik nodig u uit om  deze kant van de waddekust eens te komen beleven.


Holwerd is het grootste dorp van de gemeente Dongeradeel en is gebouwd op verschillende terpen.
Het is een oud dorp, ontstaan in de 8e eeuw. In de middeleeuwen was Holwerd een belangrijk  zeehandelscentrum.
De Hegebuorren (Hogebuurt) in de oude kern is zeer karakteristiek.
De trapjes zijn ontstaan doordat men de terp heeft afgegraven om de steile helling met paard en wagen beter te kunnen nemen.
De straat is uniek in Europa.

 

In Holwerd staan een aantal bijzondere panden, zoals een oude smederij, een pakhuis, een oude notariswoning en
verschillende kerken uit de 18e, 19e en 20e eeuw.
De Hervormde Kerk is daarvan de oudste en stamt uit 1778. De toren is eerder gebouwd en had in eerste instantie een zadeldak.
Later (1661) is de spitst gerealiseerd. De toren fungeert nog altijd als baken voor de scheepsvaart.
In Holwerd staat bovendien een autentieke molen (1873) ‘De Hoop’geheten.

  Aan de Stationsweg (nr.21) staat een oude stins, 'Ald Bonga'. De stins (een adellijke woonburcht op een kunstmatige verhoging)
werd destijds bewoond door de hoogste bestuurder van de gemeente West Dongeradeel.
De bewoner had de titel 'Grietman' omdat een gemeente toen nog een Grietenij werd genoemd.
De oude stins diende vroeger ook als rechtbank. In de kelders bevindt zich het gevang waar dieven, dronkaards en landlopers werden opgesloten.
Het gevang is nog volledig intact.
Aan de weg naar de Pier staat het oude 'Veerhuis'. In de Franse tijd speelde dit pand een belangrijke rol omdat het vrij uitzicht had op zee.
Het was een mooie plek om smokkelaars te betrappen.

Er zijn diverse overnachtings mogelijkheden zoals de groepsaccomodatie ‘De Stelpshoeve’ dorpscamping 'De Dobbe'  en 2 hotels ,
Ook heeft het dorp een café, en 2 snackbars  Op de pier is een restaurant. Midden in het dorp is een grote supermarkt.
Er is een passantenhaven 'It Mûnerak'  zo heeft Holwerd veel te bieden .
 

 

 

Welkom in Dokkum


Dokkum is een prachtig oude stad waar nog veel mooie oude gebouwen te vinden zijn      
zoals ‘De Zijl’ met historisch zeventiende-eeuws stadhuis,  museum het Admiraliteitshuis en ‘de Waegh’, waaggebouw met koepel.
Het Bonifatiuspark  met kapel bron en kruiswegstatie is ook zeker een bezoek waard.
De 15de eeuwse grote of st.Martinuskerk en het Weeshuis’de Abdij aan de markt. Nu een stadslogement
De winkelboulevard Grote Breedstraat is het gezellig winkelen. Aan het water zijn diverse terrasjes om even uit te rusten en wat te eten of te drinken.
Elke woensdag is de oudste weekmarkt van Nederland

 
 


 

Welkom in Lauwersland

 


 

Het Lauwersmeer is een uniek natuurgebied, dat aangewezen is als Nationaal Park. In 1969 is het ontstaan door de afsluiting van de Lauwerszee.
Sindsdien heeft het Lauwersmeer zich ontwikkeld tot de grootste toeristische trekpleister

De boten naar ‘Schier’ vertrokken vroeger o.a. vanuit het Friese Oostmahorn. . Aan de oude veersteiger liggen nu rondvaartboten, jachtjes, vis- en zeilboten.
Het strand is zeer in trek bij surfers, zwemmers en zonaanbidders.

Ten noorden van Anjum strekt zich langs de oevers van het Lauwersmeer de ‘Hoek van de Bant’ uit, een waar lustoord voor surfers, vissers en dagrecreanten.
Het nabijgelegen Anjum is eveneens een prettige uitvalsbasis voor activiteiten in het Lauwersmeergebied.
Maar Anjum is daarnaast ook een erg fraai plaatsje, dankzij de prachtige Michaëlskerk en De Eendracht, de Anjumer koren- en pelmolen uit 1889, die een permanente molententoonstelling (foto’s, modellen en attributen), wisselende exposities en een VVV-agentschap herbergt.
Als u toch in Anjum bent, rij dan even door naar het terpdorpje Ee dat als beschermd dorpsgezicht is aangewezen.
Bijzonder in Ee zijn onder meer de verschillende boerderijtypen (een kop-hals-romp, een stelp- en een keuterboerderij). Verder is Ee de trotse bezitter van ‘It Braakhok’, het enige vlasmuseum in Nederland.

Dokkumer Nieuwe Zijlen ligt aan de zuidwestelijke uitloper van het Lauwers-meer. De imposante sluis uit 1729 bepaalt samen met de huidige schutsluis
het gezicht van deze voormalige zeehaven. ‘s Zomers wemelt het hier van de watersporters en de dagjesmensen die per fiets de prachtige omgeving verkennen.

Bij Kollumerpomp vindt u tenslotte het mooie natuurgebied Kollumeroord, met maar liefst 70 ha bos. Staatsbosbeheer heeft er prachtige wandelroutes uitgezet.
 

 

Wandel en fietsroute's


Het uiterste noorden van Nederland waar wad en land elkaar ontmoeten. Onverwacht mooi en bovendien vol variatie. Dit deel van Friesland wordt ook wel het Lauwersland genoemd. Een uitstekend gebied om te wandelen en te fietsen, maar ook met watersportmogelijkheden. Een fietsroutenetwerk is opgesteld om de mooiste plekjes te bewonderen. Historische wandelpaden vertellen ieder een eigen verhaal. De dorpjes stralen rust en ruimte uit, de meeste voorzien van onverwacht mooie monumenten en stille plekjes. Maar ook de ongerepte wadden en Nationaal park Lauwersmeer zijn uniek. Ook een parel in Noordoost Fryslan is het nationaal landschap 'de noardlike Fryske Walden'.

Ook zijn er diverse wandel en fietsroute's te vinden in de omgeving van Holwerd. Een nieuwe wandelroute 'Ommetje Holwerd' begint in het dorp lopend door het landschap langs verschillende boeren bedrijven komt u bij de zeedijk waar een verrekijker staat. Via de pier loopt u weer terug naar het dorp. De korte route duurt 1,5 uur en de langere versie 2,5 uur. Een mooie en afwisselende route.

De natuur / historische route kan gelopen worden met een gids die u alle bijzonderheden van het dorp en de omgeving verteld.U bezoekt de kerk de molen en loopt langs het oude gevang van het dorp Daarna wordt er gewandeld naar de pier waar u van het prachtige uitzicht over het wad en de kwelders kunt genieten. Deze tocht wordt in overleg met de wandelaars gemaakt een wandeling van 2 tot 3 uur.

Zwerftocht óver het wad of  lopend naar Ameland kan ook vanuit Holwerd ondernomen worden onder begeleiding van  erkende wadloopgidsen. De zwerftocht kan aan de groep worden aangepast en is voor bijna iedereen te lopen. Onderweg wordt er uitleg gegeven over dit prachtige en unieke natuurgebied. Als je geluk hebt kom je zeehondjes tegen.Vanaf de pier kan ook per veerboot een overtocht naar Ameland gemaakt worden waar fietsen op klaar staan om het eiland per fiets te verkennen. vanuit Holwerd is een fietsroute te fietsen die langs verschillende friese dorpen gaat.